Loukkaantuminen, juuri kun peli olisi kulkenut

3.4.2010

Timo Ojasto kertoo loukkaantumisriskeistä.

Mikä todennäköisyys on sille että loukkaannutaan tai tullaan ylikuntoon juuri kun peli olisi alkanut kulkemaan? Sanoisin, että ainakin 50% korkeampi kuin silloin kun peli ei kulkenut vielä niin hyvin. Miksi näin? Peli-innon myötä lyhemmät palautukset pisteiden välillä ja sen seurauksena kasvanut toistomäärä, itsevarmuuden kasvaminen ja sen seurauksena huolellisuustason laskeminen "helpoissa tilanteissa", peli-innon tuoma kasvu omatoimisten harjoitusten määrässä mutta huoltavien harjoitusten ja palautuspäivien määrän pysyminen samana.

Lähes jokainen meistä tuntee kolauksen omatunnossaan kun miettii edellisiä. Olinko liian ylimielinen helpossa tilanteessa? Annoinko kehoni palautua pisteiden välillä ja keskityinkö kun se tapahtui tai olin lähellä antaa sen tapahtua? Teinkö huoltavat harjoitteet niiden toistomäärien mukaan mitä valmentaja oli minulle sanonut? Oliko koko keho lämmitelty lämpimäksi kun aloitin liikunnan? Annoinko kehoni palautua edellisistä rasituksista?

Oman aktiiviurheilutaustani aikana sattui yksi ainoa pahempi loukkaantuminen. Alkukaudesta ollessani 15v sain nilkan fibulaan ja veneluuhun hiusmurtumat ja samalla lateraali nivelsiteeni repesivät hyvin pahasti. Murtumat paranivat 6 viikossa, nivelsiteet tuottivat minulle epävarmaa tunnetta vielä kauden lopullakin. Vahvemmasta jalastani oli tullut nyt heikompi jalkani. Mitkä olivat taustatekijät. Omien juniorivuosieni paras kauden alku kaikilla mittareilla mitattuna. Huoltavat harjoitukset: olin tehnyt. Olinko antanut kehoni palautua: olin. Olinko riittävän huolellinen tilanteessa: en varmasti. Tarkoituksena oli liikkua jälleen kerran helppoon tilanteeseen kulmaan ja tulla sieltä pois. Kovaa mentiin kulmaan ja poiskin tultiin, mutta valmentajan kantamana.

Kaikki tiedämme sen että ihminen oppii parhaiten kokemusten kautta. Jotkin kokemukset kuitenkin jättävät sellaisen tunteen että: "mitä jos silloin olisinkin tehnyt asiat paremmin, missä olisin nyt". Jokaisen pelaajan on opittava oman kehonsa haltijaksi, hallitsemaan sitä, mitä nopeammin sen parempi. Urheiluvalmennus on apuväline jota tehokkaasti ja tarkasti hyödyntämällä saavutamme hallintakyvyn nopeammin.

Urheiluterveisin,

Timo Ojasto