Suomen Tennisliitto tiedottaa

24.3.2018

Seurasiirrot, ulkokauden sarjatennis, koulutuksia, sääntöjen päivityksiä ja työnkuvamuutoksia

Hyvät seurojen yhteyshenkilöt,

Alla ajankohtaista kilpailutoiminnan infoa. Viettehän tietoa eteenpäin seurassanne.

 1. SEURASIIRROT

Seurasiirrot astuvat seuraavan kerran voimaan toukokuun 2018 alussa. Sekä varsinaiset edustusmuutokset että ulkokauden 2018 sarjatennisedustusmuutokset tulee siis tehdä viimeistään 30.4.2018. Muutos ilmoitetaan http://www.tennis.fi/kilpailut/seurasiirrot/ sivulla olevalla lomakkeella. Haetut siirrot julkaistaan Ässässä, pelaajatiedoissa toukokuun alussa. Huomaattehan, että sarjatennisedustusmuutokset ovat aina voimassa vain yhden kauden!

Tennisliitto tekee toukokuun alussa listan niistä pelaajista joiden vanha seura ei ole hyväksynyt haettua siirtoa (kuittaus puuttuu). Lista laitetaan www.tennis.fi sivuille esille. Seuroilla on tästä 10 päivää aikaa evätä siirto. Mikäli esteestä ei ilmoiteta liittoon 10 päivän aikana, hyväksytään liiton toimesta haetut siirrot. Nämä siirrot astuvat siis voimaan toukokuun 2018 puolen välin tienoilla.

 1. RANKINGPISTELASKENTAUUDISTUS JA SEURAAVA TASOLUETTELO

Rankingpistelaskenta päivittyy. Tavoitteena on tehdä laskennasta yksinkertaisempi, saada aikaan enemmän muutoksia tasoluettelossa ja kasvattaa hyvien voittojen merkitystä. Seuraavat muutokset näkyvät pistelaskennassa ja tasoluettelossa toukokuusta 2018 alkaen. Muutokset tehdään laskentaan takautuvasti.

 1. Pistelaskennassa otetaan jatkossa huomioon vain puolet pelaajan omasta tasosta.
 2. Mikäli pelaaja voittaa itseään tasoluettelossa selvästi alempana olevan pelaajan, muutetaan laskentaa siten, että pelaaja saa -4 tasoa omasta tasosta vastustajan kohdalta. Mikäli vastustaja on max kolme tasoa itseään alempana, määräytyy vastustajan taso oikean tason mukaan.
 3. Kierroskertoimia muutetaan seuraavasti:
  Finnish Tour -osakilpailut ja junioreiden SM-kilpailut:
  puolivälierän voitosta kerroin 1,05
  välierän voitosta kerroin 1,10
  finaalin voitosta 1,15

Kaikki muut kilpailut:
semifinaalin voitoista 1,05
finaalin voitosta 1,10

Alakaavioista (jatkosarjoista) ei kertoimia.

 

 1. Kun miehet ja naiset pelaavat vastakkain, saa voittanut osapuoli pisteet siten että vastustajan taso on -4 omasta tasosta.


Seuraavat tasoluettelot (2-peli ja 4-peli) pyritään julkaisemaan 10.5.2018.  Siinä on huomioitu tulokset 30.4.2018 asti, ja pisteet on muutettu takautuvasti vastaamaan uutta pistelaskentatapaa. Pistelaskennan muutoksesta johtuen tasoluettelon julkaisemiseen saattaa tulla pientä viivettä. Viikonloppu 11.-13.5. pelataan vanhan luettelon mukaisesti, ja viikonloppu 18.-20.5. uudella luettelolla. Yleisessä sarjatenniksessä pelaajajärjestys perustuu aina otteluhetkellä voimassa olevaan tasoluetteloon.

 1. SARJATENNIS ULKOKAUDELLA 2018

Ulkokauden sarjatenniksen pelikausi on 1.6.- 20.8.2018.

Kaikki vanhat joukkueet ovat automaattisesti mukana sarjatenniksessä.
Liitteestä näet ulkokaudella 2017 mukana olleet joukkueet ja yhteystiedot. Siihen on myös kirjattu jo nyt tulleita muutoksia. Liitteessä ovat joukkueet divisioonista 2-5. SM-liigacup – ja 1-divisioonajoukkueille lähetetään oma erillinen viesti ensi viikon alussa.

HUOM!
Uudet joukkueet voi ilmoittaa 30.4.2018 mennessä lomakkeella, joka löytyy seuraavilta sivuilta: http://www.tennis.fi/kilpailut/sarjatennis/  

Vetäytymiset tulee ilmoittaa 30.4.2018 mennessä sähköpostilla: kilpailut@tennis.fi

 

Sarjaohjelma on valmiina 16.5.2018. Ulkokauden nousukarsinnat pelataan viikonlopun 31.8.-2.9.2018 aikana.

 

Huomioithan alempana olevat muuttuneet sääntömääräyskohdat liittyen pelaamisoikeuteen SM-liigacupissa ja 1-divisioonassa (keskitetyt tapahtumat) sekä alimmilla sarjatasoilla.

 

 

 

 

 

 

 
       
 1. KANSALLISET KILPAILUT AJALLE 1.9.-31.12.2018

Kansalliset kilpailut ajalle 1.9.-31.12.2018 haetaan Ässän hakuikkunan kautta 5.-15.4.2018. Muistattehan hakea kilpailut ajallaan Ässän hakuikkunan kautta. Tämän jälkeen haetuista ja myönnetyistä kilpailuista peritään 100 euron maksu.

 

HUOM!
Viikonloput 9.-11.11.2018 sekä 30.11-2.12.2018 on varattu sarjatennikselle. Tällöin saa järjestää vain junioriluokkia. Lisäksi viikonloppuina jolloin pelataan Luokkamestaruussarjaa, ei myönnetä kilpailuja samoille luokille. Sallittuja ovat luokat esimerkiksi mallia B3. Finnish Tour osakilpailun kanssa päällekkäin voi järjestää korkeintaan A3-luokan kilpailuja.
Huomioittehan kilpailuja anoessanne myös, että ulkokauden 2018 sarjatenniksen nousukarsinnat pelataan viikonlopun 31.8.-2.9.2018 aikana.

 

Muistattehan, että kaikissa virallisissa kansallisissa kilpailuissa tulee olla kilpailunjohtaja, jonka viimeisin kilpailunjohtajakoulutus on käyty viiden vuoden sisään. Kilpailunjohtajarekisteri löytyy: http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailunjohtajarekisteri/

Hakuohjeet ovat liitteenä.

 

 

 1. KOULUTUKSIA (kilpailunjohtaja ja tuomari)

Järjestämme kilpailunjohtaja- ja tuomarikoulutuksia tarpeen mukaan. Olettehan allekirjoittaneeseen sähköpostilla yhteydessä ja kerrotte seuranne mahdollisista toiveista näiden suhteen.

 

 1. KILPAILUMÄÄRÄYKSET/SÄÄNTÖPÄIVITYKSIÄ

Kilpailumääräykset päivitetään seuraavan kerran toukokuun alussa. Kilpailutoimikunta on päättänyt, että silloin astuvat voimaan seuraavat sääntömuutokset:

 1. Cinia JGP Masters
  • kaikkiin luokkiin otetaan mukaan 8 pelaajaa
 2. Luokkamestaruussarja
  • E-luokassa no add sääntö myös 2-pelissä
  • E-luokassa pelataan kolme fast 4 erää (mahdolliset tie breakit seitsemään), 4-pelit myös fast 4 erä säännöllä
  • Sarjapistelaskentaa varten lasketaan pelaajan sarjapisteisiin kaikki osakilpailut ja 4-pelissä/mixtissä pisteet/pelaaja.
 3. FJTT
  • Ilmoittautumisaika yhdenmukaistetaan Finnish Tourin kanssa.  Ilmoittautuminen päättyy kilpailua edeltävänä sunnuntaina ja arvonta kisaviikolla ke klo 12.00.
  • Muissa kuin SM-kilpailuissa kaaviot (24 pelaajaa) niin, että sijoitetut mukaan 2. kierrokselta.

 

 1. Koululaisten mestaruuskilpailut
  • Ylä-asteella voi pelaaja osallistua sekä harrastesarjaan että normiluokkaan mikäli pelaajan taso sen sallii.
  • Ala-asteella pelaaja voi osallistua kahteen ”peräkkäiseen” 2-peliluokkaan (minitennis ja midi tai midi ja stage1 tai stage1 ja normi). Minitennis ja miditennis tullaan pelaamaan eri päivinä.

 

 1. Edustusmääräys ulkokaudella, SM-liigacup/1-divari (keskitetyt tapahtumat)
  • Ulkokausien sarjatenniksessä otetaan käyttöön sääntö, jossa SM-liigacupissa ja 1-divisioonassa joukkueeseen lukitaan seuran kaksi parasta pelaajaa (kuten sisäkauden Tennisliigassa). Mikäli näiden pelaajien ulkopuolelta joku pelaisi vain yhdessä sarjaottelussa SM-liigacupissa tai 1-divisioonassa, voi hän pelata tämän jälkeen myös seuran alemmassa sarjajoukkueessa, mikäli tasoraja sen sallii. Alemmalla tasolla alkukesästä pelanneesta joukkueesta voi nousta pelaamaan SM-liigacupiin tai keskitettyyn 1-divisioonaan. Mikäli pelaa siellä useammassa kuin yhdessä sarjaottelussa, ei voi enää palata aikaisempaan joukkueeseen.

 

 1. Edustusmääräys yleiseen sarjatennikseen


Pelaamisen lisäämiseksi on päätetty, että pelaaja voi pelata sekä alimman tason sarjajoukkueessa (entinen Harrasteliiga) sekä yhtä tasoa ylemmässä joukkueessa, mikäli pelaajan taso ei ylitä alimman divisioonatason tasorajaa. Sääntö on vastaava kuin Harrasteliigan aikaan. Toisin sanoen miesten 5-divisioonassa pelaava voi pelata myös 4-divisioonassa, mikäli on tasoluettelossa D- tai E-luokassa.  Naisten 3-divisioonassa pelaava voi pelata myös 2-divisioonassa, mikäli on tasoluettelossa D- tai E-luokassa.

 

 1. TOURNAMENT SOFTWARE

4-peli (osallistumisoikeus ja sijoittaminen)

15.1.2018 on astunut voimaan muutoksia liittyen 4-pelin osallistumisoikeuteen ja sijoittamiseen.

4-pelissä pelaaja saa osallistua siihen luokkaan (tai ylempään) jossa hän on korkeammalla voimassa olevissa tasoluetteloissa (2-pelin tai 4-pelin tasoluetteloissa). Esimerkiksi pelaajan ollessa 2-pelissä C-luokassa ja 4-pelissä D-luokassa, saa hän osallistua 4-pelissä C-luokkaan tai korkeammalle, ei D-luokkaan. Mikäli 4-pelissä on rajoitettu osallistujamäärää pelaajien paremmuuden mukaan, otetaan 4-pelissä pelaajat mukaan 4-pelin tasoluettelon mukaisesti (pelaajien yhteenlasketut sijaluvut).

4-pelissä sijoitukset määräytyvät kaikissa luokissa (myös junioriluokissa!) 4-pelin tasoluettelon mukaan.

HUOM! Aivan lähiaikoina tullaan Ässään lisäämään pelaajan tietoihin selkeämmin näkyviin informaatio, josta ilmenee mihin 4-peliluokkaan kukin saa osallistua.
Arvontaominaisuus ei ole vielä mahdollistanut 4-peleissä oikeaa sijoittamista. Lähiaikoina palveluntarjoaja päivittää ominaisuuden. Tämän jälkeen informoimme kilpailunjohtajia lataamaan uudemman Tournament palnner päivityksen. Tämän jälkeen, kun haette tiedostoon tasoluettelon, sijoittaa ohjelma pelaajat oikein myös 4-pelissä.

Sponsoreiden logot
Tennisliitto on linjannut monien muiden maiden tapaan, että kilpailukutsujen yhteyteen Ässään, ei liitto lisää mahdollisia sponsoreiden logoja. Kilpailunjärjestäjä pystyy lataamaan logon kisatiedoston kautta ja tämän jälkeen se näkyy kaikissa printtimateriaaleissa.

 

 1. JUNIOREIDEN SM- LIIGACUP

TERVETULOA MUKAAN JUNIOREIDEN SM-LIIGACUPIIN!

Joukkuemuotoinen kilpailu pelataan 20.-22.4.2018.

Luokat ja pelipaikat:

10-vuotiaat: Kotka (Smash-Kotka)
12-vuotiaat: Espoo (EVS)
15-vuotiaat: Kaarina (ÅLK)

10- ja 12-vuotiaiden kilpailuissa pelataan myös jatkosarja.

Ilmoittautuminen päättyy 9.4.2018. Kilpailuun ilmoittaudutaan Ässässä, kohdasta sarjatennis! Seura/kapteeni ilmoittaa joukkueen ja nimeää samalla siihen pelaajat.

Osallistumismaksu on 150e/joukkue.

Osallistumisoikeus ja joukkueiden valinta:

Joukkueeseen tulee nimetä kapteeni ja vähintään kolme pelaajaa.

Poikien luokkiin otetaan mukaan enintään 16 joukkuetta ja tyttöjen luokkiin enintään 8 joukkuetta. Joukkueet valitaan kilpailuun ikäluokan juniorirankingin mukaan (vrt. jäljempänä sijoittaminen) kuitenkin siten, että ensin otetaan kaikista seuroista yksi joukkue ja sen jälkeen toiset joukkueet.

Tarvittaessa pelaaja voi tehdä kyseistä kilpailua varten sarjasiirtoanomuksen sähköpostilla Tennisliiton kilpailupäällikölle viimeistään 6.4.2018. Hakemuksesta tulee ilmetä varsinaisen seuran hyväksyntä. Mikäli haetaan tätä poikkeussiirtoa, ei pelaajalla voi olla voimassa muuta sarjasiirtoa yleiseen sarjatennikseen sisäkaudelle 2017-2018.

Säännöt:
http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailumaaraykset/
10-vuotiaat: Kotka (Smash-Kotka)
12-vuotiaat: Espoo (EVS)
15-vuotiaat: Kaarina (ÅLK)
10- ja 12-vuotiaiden kilpailuissa pelataan myös jatkosarja.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu:
Ilmoittautuminen päättyy 9.4.2018.
Kilpailuun ilmoittaudutaan Ässässä, kohdasta sarjatennis! Seura/kapteeni ilmoittaa joukkueen ja nimeää samalla siihen pelaajat.
Osallistumismaksu on 150e/joukkue.

Osallistumisoikeus ja joukkueiden valinta:
Joukkueeseen tulee nimetä kapteeni ja vähintään kolme pelaajaa.
Poikien luokkiin otetaan mukaan enintään 16 joukkuetta ja tyttöjen luokkiin enintään 8 joukkuetta. Joukkueet valitaan kilpailuun ikäluokan juniorirankingin mukaan (vrt. jäljempänä sijoittaminen) kuitenkin siten, että ensin otetaan kaikista seuroista yksi joukkue ja sen jälkeen toiset joukkueet.
Tarvittaessa pelaaja voi tehdä kyseistä kilpailua varten sarjasiirtoanomuksen sähköpostilla Tennisliiton kilpailupäällikölle viimeistään 6.4.2018. Hakemuksesta tulee ilmetä varsinaisen seuran hyväksyntä. Mikäli haetaan tätä poikkeussiirtoa, ei pelaajalla voi olla voimassa muuta sarjasiirtoa yleiseen sarjatennikseen sisäkaudelle 2017-2018.

Arvonta:
Arvonta tapahtuu 11.4.2018 Tennisliiton toimistolla. Kaaviot ovat tämän jälkeen nähtävillä Ässässä, kohdassa sarjatennis. Aikataulut ovat nähtävillä viimeistään 16.4.

Säännöt:
http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailumaaraykset/


10-vuotiaat: Kotka (Smash-Kotka)
12-vuotiaat: Espoo (EVS)
15-vuotiaat: Kaarina (ÅLK)
10- ja 12-vuotiaiden kilpailuissa pelataan myös jatkosarja.

 1. TYÖNKUVAMUUTOKSIA

Tennisliiton hallitus on hyväksynyt eilisessä kokouksessaan muutoksia henkilöstön työnkuviin.
Muuttuneet, henkilölle siirtyneet, vastuualueet alla:

Raisa Törnroos-Heinonen: Tennisliiga ja 1-divisioona, Finnish Tour
Roope Kailaheimo: sarjatennis 2-divisioonasta alaspäin, Suomessa pelattavat kansainväliset kilpailut, antidopingasiat
Henrik Zilliacus: palkitseminen

Terveisin,
Raisa Törnroos-Heinonen
Tennisliitto, kilpailupäällikkö