Ohjeita kilpailemisen aloittamiseksi tenniksessä

Timo Nieminen

Lapsille hyvä tapa aloittaa tutustuminen kilpatennikseen on osallistua Babolat- ja Adidas Tourin kilpailuihin. Lisätietoja näistä kilpailuista saat ylläolevista linkeistä sekä valmentajilta.

Aikuisille luonteva tapa aloittaa kilpaileminen on osallistua Smash Centerin omiin hallisarjoihin Fite Pooliin sekä Smash Maljaan. Tutustut uusiin pelikavereihin ja saat mukavia peleja ja hyvää peliharjoitusta! Järjestämme myös sisäisiä turnauksia vasta jonkin aikaa tennistä pelanneille ja kilpailemista aloitteleville aikuispelaajille (aikuisvalmennuksen tasot 1-2). Pelipäiviin voivat osallistua hieman kokeneemmat aikuispelaajat.

Kun taidot ja kokemus tenniksessä karttuvat, voivat aikuiset osallistua myös senioreiden sarjatennikseen. Lisätietoa www.senioritennis.fi/.

Tennisliitto yhdessä tennisseurojen kanssa järjestää kisoja ympäri vuoden. Tennisliiton sivuilla www.tennis.fi voit tutustua Tennisliiton ohjeisiin kilpailemista varten. Tennisliiton kilpailukalenteri löytyy Ässä-järjestelmästä www.tennisassa.fi -sivulta. Ilmoittautuminen ja kisamaksu hoidetaan Tennisässä -järjestelmän kautta.

KILPAILUPAIKALLA

• Ilmoita järjestäjälle, että olet saapunut paikalle ja tiedustele milloin mahdollisesti pelaat, jotta voit ajoittaa ALKUVERYTTELY ENNEN OTTELUA.
  • Kilpailumaksun maksaminen (selviää kilpailuilmoituksesta).
  • Järjestäjiltä saat pelipallot.
  • Tervehdi vastustajaasi ennen ottelua esim. kättelemällä.
  • Pallotteluaika 5 minuuttia.
  • Turnauksissa joissa ei käytetä tuomareita, pelaajat huolehtivat itse pelin käynnistämisestä ja tuomitsemisesta.
  • Seuraavan pisteen pelaaminen on käynnistettävä 20 s. kuluessa edellisen pisteen päättymisestä. Syöttäjä määrää pelirytmin.
  • Kunkin erän ensimmäisen pelin jälkeen suoritetaan puolten vaihto ilman taukoa.
  • Erien jälkeen tauko on 2 min ja muiden parittomien pelien jälkeen tauko on 1,5 min (peliä on jatkettava 90 s. kuluessa edellisen pelin viimeisen pisteen päättymisestä).
  • Turnauksessa pelaajilta odotetaan asiallista käyttäytymistä.
  • Kiroilu, mailan heittely, eleet yms. voi aiheuttaa varoituksen ja kilpailusta sulkemisen.
  • Pelaajat tuomitsee tilanteet omalla puolellaan kenttää. Mikäli pelaaja on epävarma siitä, osuiko pallo kenttään vai ei, on pallo tuomittava kenttään osuneeksi. Pisteen päätyttyä on selkeästi ilmoitettava osuiko pallo kenttään (huuto sisällä/ulkona sekä käsimerkki).
  • Väärin pelatun pallon (esim. syöttö väärältä puolelta kenttää tai katkaisupelissä väärältä kenttäpuolelta tehty syöttö) piste jää voimaan. Tilanne korjataan seuraavassa pisteessä siten, että syöttö tapahtuu oikeasta paikasta.
  • Syöttäjän tehtävänä on huolehtia pisteiden laskusta. Ennen jokaista syöttöä on kuuluvalla  äänellä ilmoitettava pelitilanne. Riitatilanteessa tulee palata pistetilanteeseen, josta molemmat pelaajat ovat samaa mieltä.
  • Ottelun loputtua kätellään ja pelin voittanut pelaaja ilmoittaa lopputuloksen järjestäjälle.

MUUTA

• Cup-kilpailuissa hävinnyt tippuu pois kisasta heti hävityn ottelun jälkeen. Lohkokisoissa kaikille vähintään 2-4 ottelua.
  • Ottelun alkamisajat ovat tenniksessä noin aikoja, joten ottelusi saattaa olla myöhemmin kuin kaavioon merkitty peliaika.
  • Vanhemmat ja valmentajat eivät saa antaa pelaajille ohjeita tai puuttua tuomioihin.
  • Vanhemman tai valmentajan tulee puuttua juniorin asiattomaan käyttäytymiseen.
  • Jos pelaajat kaipaavat apua pistelaskussa tulee siitä sopia erikseen kilpailunjohtajan ja pelaajien kanssa.

VALMENTAJILTA JA TENNISLIITOSTA SAAT LISÄTIETOA KILPAILEMISEEN LIITTYVISTÄ ASIOISTA! LÄHDE ROHKEASTI MUKAAN!