Miksi mailapelaajan kannattaa harjoitella muutakin kuin omaa lajia?

29.8.2015 klo 06:00

Mistä tätä kropanhallintaa saisi ostaa?
Mistä tätä kropanhallintaa saisi ostaa?

Pohdintaa liikkumis- ja rytmipelistä

Eilisellä aikuisvalmennustunnillani hyvätasoinen naispelaaja totesi osuvasti, että tenniksessä on tärkeää liikkua ja rytmittää lyöntiä.

Keskustelimme siitä hetken ja totesimme, että on helpompaa pelata hyvää tennistä, jos pääsee pallon luo, lyö vielä hyvästä tasapainosta, osuma on edessä,  rytmittää lyönnin niin että saa painonsiirron mukaan takaa eteen ja vie jalkatyön loppuun saakka.

 

Fyysinen valmennus

Miten paljon pitäisi pelata omaa lajia  ja miten paljon pitäisi tehdä oheisharjoittelua, venyttelyitä  yms.? Jos harjoittelemme vähän esimerkiksi tennistä ja vähän fysiikkaa, tulee meidän olla poikkeuksellisen lahjakkaista voittaaksemme ne muut pelaajat, jotka harjoittelevat enemmän ja laadullisesti paremmin.

Onko meillä tavoitteena vaan pelailla, harrastaa tennistä vai kehittyä oikeasti pelaajina ja kokeilla rajojamme? Tavoitteena voi olla terveenä pysyminen tai voiman, nopeuden tai liikkuvuuden kehittäminen oheistreenien avulla. Tenniksessä tavoitteena voi olla ATP / WTA Tour, Suomen SM-liiga, A-luokka, opiskelupaikka Jenkeissä tai itsensä voittaminen.

Hyvän fyysisen kunnon takia jaksaa myös opiskella tai elää normaalia elämää paremmin kuin rapakuntoisena. Tuleeko tennispelaajan yläkropan olla kuin pikajuoksijalla vai kannattaako kuntosalilla tehdä myös mm. niitä ikäviä juttuja, jotka kehittävät  liikkuvuutta, ketteryyttä ja syviälihaksia. Mailapelaajan tulee tehdä oikeita asioita ammattilaisen johdolla oikeaan aikaan. Meillä loistava ammattialinen on Aki Mäkelä.

 

Jalkatyötä?

Mielestäni tennis on liikkumispeli ja siksi jalkatyötä sekä liikkumista on harjoiteltava koko ajan. Uskoisin, että nyrkkeilijällä tulee nopeasti nenä kipeäksi jos jalkatyö ja kuntopuoli on hakusessa. Tenniksessä pitää myös jaksaa harjoitella, pelata pitkiä turnauksia sekä sarjatennistä vaikka neljä tuntia yhteen menoon ja se ei onnistu ilman hyvää fyysistä kuntoa. Kun kunto kestää ja jalka liikkuu on myös pää mukana joka pisteessä sekä itseluottamus kasvaa. Jokaisen on helppo tehdä vaikka perinteinen Cooper- testi ja katsoa onko tulos yli vai alle 3000 metriä. Itseltäni sallin juuri ja juuri kössilyönnit hätäratkaisuna liikkeen hidastuessa, mutta jos huippujunnumme käyttää niitä koko ajan kulmissa on jossain vikaa.

 

Tavoitteesi?

Mieti oletko toiminut tavoitteesi mukaan? Oletko fokusoitunut 100 prosenttisesti vain pääsemään tavoitteeseesi? Oletko syönyt oikein, levännyt, venytellyt ja jättänyt bileet väliin ollaksesi parempi kuin muut eli paras? Joka päivä sinulla on 24 tuntia aikaa tehdä asiat paremmin kuin muut. Juttele näistä asioista tennis- ja fysiikkavalmentajasi kanssa jos herätin mielenkiintosi!

 

Jatketaan harjoittelua hyvässä seurassa!

Tapio Totro
Smash