Miten paljon lapsesi tai nuoresi liikkuu

17.3.2015

Suomen Puolustusvoimien Cooper- testien tuloksia

Liikkuvatko nuoret riittävästi – Miten Smash voisi auttaa asiassa?


Viime vuosina on puhuttu paljon nuorten liian vähäisestä liikkumisesta. Tämän seurauksena nuorten sekä aerobinen kunto että lihaskunto ovat heikentyneet merkittävästi.

Suosituksen mukaan 7–18-vuotiaiden pitäisi liikkua monipuolisesti ainakin 1–2 tuntia päivässä. Tämä tarkoittaa alakoululaisille (luokat 1–6, 7–12 v) 1½–2 tuntia ja yläkoululaisille (luokat 7–9, 13–15 v) 1–1½ tuntia reipasta aktiviteettia päivän aikana.

Kouluikäisten lasten ja nuorten fyysistä aktiivisuutta on mitattu Liikkuva koulu -ohjelmaan liittyvässä tutkimuksessa vuosina 2010–2012.


Tämän mukaan vain osa kouluikäisistä liikkuu riittävästi. Erittäin vähän liikkuvia oli viisi prosenttia alakoululaisista ja jopa viidennes yläkoululaisista. 90 minuutin reippaan toiminnan määrä toteutui vain yhdeksällä prosentilla alakoululaisista ja yhdellä prosentilla yläkoululaisista.


Kun tämä passiivisuus ”kasvaa korkoa koron päälle”, vaikutukset voivat olla todella huonoja jo varhaisaikuisuudessa.

Varusmiespalvelus

Varusmiespalvelukseen astuville nuorille miehille tehtävät fyysiset testit muodostavat yhden nuorten fyysisen kunnon luotettavan mittarin.

Pääesikunnan tilastojen mukaan viime vuonna alokkaiden Cooperin testitulosten keskiarvo oli 2 433 metriä, kun vuonna 1975 se oli yli 200 metriä enemmän. Tämä on mittaushistorian toiseksi heikoin tulos.

Noin neljännes 25 000 alokkaasta juoksi vähemmän kuin 2 200 metriä. Se on mittaushistorian pohjanoteeraus.

Parhaimmillaan eli 1980-luvun alussa huonon tuloksen tekijöitä oli vain alle 5 prosenttia.
Vähintään 3 000 metriä juoksi 6,6 prosenttia varusmiespalveluksen aloittaneista miehistä.

Puolustusvoimien liikuntapäällikön Jarmo Viskarin mukaan nuorten liikkuminen on vähentynyt selvästi. Tällä on suuret kansanterveydelliset vaikutukset myöhemmin.

– Riskinä on, että nuorisomme ei jaksakaan pysyä pitkään työelämässä, ja terveydelliset asiat saattavat tulla työelämän loppuvaiheessa.

Smashin perheliikunnasta voi juniori aloittaa liikkumiseen tutustumisen yhdessä isän, äidin, kummin tai isovanhemman kanssa jo alle kaksivuotiaana ja saada elintärkeitä liikemalleja myöhemmälle liikuntaharrastukselle. Tunneilla harjoitellaan juoksemista, pysähtymistä, loikkaamista, ryömimistä, tasapainoilua, hyppäämistä jne..

Mailapelin avulla lapsi oppii paljon hyviä liikemalleja, liikkumista ja sosiaalisutta loppu elämäänsä varten. Miellä ei ole filttiketjuja vaan kaikki pääsevät mukaan ja kilpaileminen on oma valinta.

 

Tervetuloa mukaan kesän tennis- ja sulkapallokouluihin Helsinkiin, Espooseen ja Kotkaan.