Urheilun pikku jättiläinen, WSOY, Martti Jukola, 1947, osa 3/6 Tenniksen välineet ja varusteet

12.4.2010

Miten jänteitä hoidettiin ennen vanhaan?

Välineet ja varusteet.

Pallo on erikoisvalmistetta, huopapäällysteinen ja hyvin kimmoisa. Sen halkaisija on 6.35-6.67sm ja paino 56.7-58.5g. Sen on ponnahdettava 2.54m:n korkeudelta 1.35-1.46m 20 celsiusasteen lämpötilassa. Liian vanhoilla ja kimmottomilla palloilla ei kannata harjoitella, sillä silloin lyönti muuttuu kokonaan toisenlaiseksi. On säilytettävä herkkä ja kevyt lyöntitapa. Pelissä pitää olla useita palloja, ettei niitä tarvitsee alinomaa noutaa kentän laidoilta.

Maila on hirvensuolijänteisellä punoksella varustettu lyöntiväline, jonka soikea lape liittyy välittömästi varteen. Mailan pituus lappeen reunasta varren päähän on 68.4sm ja lappeen suurin leveys 23sm. Pituus ja leveys on yhteensä siis 91.4sm eli 1 jaardi. Varsi paksunee yläpäähän päin ja siinä on säämisnahkainen otteen sija sekä päässä tavallisesti nahkareunus luiskahtamisen estämiseksi. Varren paksuus on sopiva silloin, kun siihen tartuttaessa peukalo ulottaa hieman keskisormen yli. Mailaa on hoidettava hyvin. Sitä säilytetään metalliseen pihtiin puristettuna, ettei lappeen kaari pääse menemään kieroon. Ulkona kuljetettaessa se on tavallisesti kankaisessa suojuksessa kastumisen välttämiseksi. Jänteitä on silloin tällöin öljyttävä, etteivät ne pääse liiaksi kuivumaan, jolloin ne helposti katkeilevat.

Pukuna miehet käyttävät valkoista, avokaulaista paitaa ja valkoisia, pitkiä housuja. Lämpimällä säällä ulkona voidaan käyttää lyhythihaista urheilupaitaa ja lyhytlahkeisia housuja. Naiset käyttävät joko lyhyttä hametta ja puseroa tai urheiluhousuja ja jumpperia. Vasta-aurinkoon pelattaessa on erikoinen varjostin tai lipallinen, kevyt lakki tarpeen. Jalkineina ovat kumipohjaiset, valkoiset verkkopallokengät.