Smashin valmentajilla sisäinen koulutuslinja

15.6.2009

Jussi Koivisto kertoo, muut kuuntelevat
Jussi Koivisto kertoo, muut kuuntelevat

Ensimmäinen kausi takana

Smashin valmentajat käyvät läpi sisäisen valmennuslinjan. Sisäkauden aikana oli neljä koulutus kertaa ja palaute niistä on ollut positiivista. Lisäksi on saatu hyviä kehitysehdotuksia koskien tarpeellisia aiheita. Omaa kieltään kehittymisen halusta kertoo myös se, että Smashin 25 valmentajasta esimmäisessä kaksi päiväisessä koulutuksessa elokuussa 2008 oli mukana 23 valmentajaa, lokakuussa 24, helmikuussa 23 ja nyt viimeisessä edellisenä lauantaina 23. Koulutus tosin on pakollinen Smashissa työskenteleville. Koulutusten järjestäjänä ja aiheen suunnittelijana toimii valmennuspäällikkö Joni Wilenius ja kouluttajina Jonin lisäksi seuran kokeneet valmentajat ja tarvittaessa muuta ammattihenkilöstöä. Viimeisessä koulutuksessa aiheina olivat Tapio Totron pitämä opettaminen ja oppiminen luento, Juusi Koiviston syöttökoulu, miten opetetaan vaiheittain syöttöä aloittelijoille taikka vähän pelanneille. Samalla Joni kertoi syksyn suunnitelmista ja ajatuksista uudesta syksyllä käynnistyvästä mittavasta viisi tasoisesta Finland- Tennis Akatemiasta.

On selvää, että käytännönläheistä koulutusta ruohonjuuri tasolla tekniikoissa, taktiikoissa, opetusmetodeissa, jne. tarvitaan paljon. Sillä rintamalla on Jonin mielestä oltava huolestunut Suomessa lähinnä siksi, että mistä valmentajat oikeasti voivat saada tietonsa, elleivät ole tehneet työtä ammattivalmentajien kanssa tai olleet itse sellaisessa valmennuksessa. Monissa maissa valmentajakoulutus kestää vuoden tai kaksi. Joni on sitä mieltä, että nimenomaan lajiin syventyvää koulutusta on liian vähän ja siihen pitää panostaa jos mielii auttaa pelaajia pelillisesti korkealle tasolle tai yleensäkään ollakseen kykeneväinen antamaan oikeanlaista opetusta lajin vaatimat hienoudet huomioiden.

Jatkossa on tarkoitus tehostaa koulutusta yhä enempi siihen suuntaan, että ohjaajat ja valmentajat saavat ja kokevat saavansa käytännön työkaluja päivittäiseen työhön.