Valmennuspäällikön terveiset kesään

29.4.2009

Kesällä on aikaa harjoitella

Kesä lähestyy kovaa vauhtia, samoin kuin koulut lähestyvät tämän kauden osalta loppuaan. Tennispelaajan, etenkin juniorin, kannalta kesässä on parasta se, että pääsee pelaamaan ulos raikkaaseen ilmaan ja ennenkaikkea se, että on aikaa harjoitella ja pelata, jos haluaa kehittyä. Suomessa tennistä harrastavien perheiden (jossa lapsi on ainoa harrastaja) on pitkään ollut tenniksen osalta sellainen tottumus, että se liittyy jotenkin kouluaikoihin (koskee mm. kirjoittajan omaa perhettä nuorena). Toisin sanoen monesti toivotaan, että nuori kehittyisi ja hänestä tulisi hyvä pelaaja, mutta kehityksen toivottaisiin tapahtuvan lähinnä viikkoina jolloin on koulua. Tämän asia suhteen totuus on sellainen, että kehitystä tapahtuukin jos harjoittelee ja pelaa ainoastaan niinä viikkoina jolloin on koulua. Siitä huolimatta ajatus siitä, että sillä harjoittelumäärällä pysyisi mukana sellaisten palaajien kehityksessä, jotka harjoittelevat tuplasti enemmän silloin kun on vapaa koulusta, on virheellinen. Tennis on lajina ollut kautta aikain Suomessa niin pieni, että se on aina saanut väistyä jääkiekon, jalkapallon ja ennen kaikkea lomien edestä pois. Tulevaisuudessa olisi kuitenkin mahdollista tehdä vallanvaihdos omaa lajia harrastavien sisällä. Miksi olisi aina ajateltava, että Herra X ei pääse nyt tennikseen, koska hänellä on jääkiekko harkat, tai Herra X ei pääse nyt tennikseen, koska perheellä on pitkä loma ja silloin purjehditaan ja unohdetaan arki? Kysymys mielestäni kuuluu: Miksi tennis tai yleensäkään lapsen harrastus mielletään niin useasti arkeen? Jos on valinnut kilpatenniksen lajikseen niin eikö olisi mukavaa ajatella, että yritetään kehittää itseään mahdollisimman hyväksi, unohtamatta muita lajeja ja lomailua. Havaitaan toivon mukaan, että silloin kun on paljon aikaa, kuten kesällä tai hiihtolomalla sen voi tehdä vielä tehokkaammin.

On ollut ilo seurata, että Suomessa nuorten ja ennenkaikkea lasten tennis on aktivoitunut voimakkaasti. Kilpailut alle 9- ja 10-vuotiaille pelataan suurilla osallistujamäärillä ja muutenkin valmennuksessa on panostettu huomattavasti myös nuoriin ikäluokkiin. Nyt kesälläkin tulisi ottaa edistyaskel. Tenniksen ei tulisi jäädä kesäksi kokonaan. On erittäin hyvä pelata nuorena jalkapalloa, koripalloa sekä jääkiekkoa jne. mutta kuten elämän, myös tenniksen tulisi jatkua lomailun ja lepäilyn lomassa läpi kesän.

Kaksi asiaa on varmaa. Ensimmäinen on se, että harjoitukset ja pelit kehittävät enemmän kuin niiden tekemättä jättäminen. Toinen on se, että olympiakulta voitetaan harvemmin jos koskaan, tavoitteen ollessa kymmennen joukkoon pääsy kun taas voiton tavoittelu voi johtaa suurtekoihin.  

Hauskaa ja monipuolista kesää toivottaen

Joni Wilenius/ Smash- Tenniksen valmennuspäällikkö