Sameli Sivosen kuulumiset Amerikasta

25.2.2009

Sameli Sivonen
Sameli Sivonen

Sameli viihtynyt hyvin vaihto-oppilaana.

Missä olet ja kuinka olet viihtynyt?

Asun McLean nimisessä lähiökaupungissa, n 10 kilometriä Washington DC:stä länteen. Tämä Pohjois-Virginia, tarkemmin Fairfax County, on Amerikan toiseksi kallein kunta Los Angelesin jälkeen ja koko McLeanin kaupunki onkin suuria kartanomaisia omakotitaloja.

Koulussa olen siis vaihto-oppilaana McLean High Schoolissa, joka on muutaman sata metriä kotoa. En siis joudu nauttimaan jenkkien koulubussisysteemistä, joka on ilmeisen huono, kukaan ei tahdo mennä bussilla jos ei ole aivan pakko. Kaikilla onkin täällä omat autot (16v saa ajaa yksin + 1 alaikäinen) eikä oikeastaan mihinkään ilman autoa pääse. Metrolla pääsee DC:hen, asemalle pyöräilyneen noin tunnissa. Ihmisistä on outoa että pyöräilen, kaikki paikalliset pyytävät kyydin vanhemmiltaan, jos jonnekin haluavat päästä.

Ennen koulun alkua ja syksyn mittaan juoksin kulun Cross Country (maastojuoksu) joukkueessa kohtalaisella menestyksellä, sittemmin pelasin koulun jääkiekkojoukkueessa kunnes viime perjantaina karsiuduttiin PlayOffeista. Tennis on jäänyt vähemmälle etenkin näin talvella kun on kovasti vettä sadellut, muutaman kerran viikossa olen pelannut koulun joukkueen ykköspelaajan sekä erään korealaismiehen kanssa, kenet sattumalta tapasin kerran kentällä. Elokuussa pääsin kuitenkin katsomaan Legg Masonin ATP kisaa DC:ssa. Siellä näin mm. Andy Roddickin ja Juan Martin Del Potron pelit ja viime vuoden College rankingin ykkösen Sandev Devvarmanin, joka oli mukana villillä kortilla, mutta eteni semeihin asti. Kevätlomalla huhtikuun alussa mennään käymään Floridassa ja tavoitteena olisi päästä katsomaan Masters kisaa Miamissa.


Meidän oma koulun tenniskausi alkaa viikon päästä joka tarkoittaa treenejä maanantaista perjantaihin 3 tuntia päivittäin koulun jälkeen. Ottelut High Schoolissa pelataan niin että 6 parasta pelaa kaksinpelit jonka jälkeen 3 nelinpeliä. McLean on ollut aina aika keskitasoa High School sarjassa. Tähän mennessä menestystä on tullut pääasiassa valokuvauksessa jossa voitin koulun ja Pohjois-Virginian mestaruudet. Viimeisellä sain edustuspaikan osavaltion kisoihin jotka pidetään maaliskuun lopulla aivan Virginian kaakkoisrannalla muutaman tunnin ajomatkan päässä, pääsen siis matkustamaan lisää, jee!

Muita reissuja täällä on tullut tehtyä Bostoniin valmennusleirille ennen McLeaniin saapumista, New Yorkiin vaihto-oppilas järjestön toimesta, Orlandoon Floridaan joululomalla (käytiin mm Disneyworldissa) ja nyt toistamiseen Floridaan muuttokuorman kanssa, "hostisä" osti sieltä talon talouskriisin vedettyä hinnat pohjiin.

Osaatko puhua vielä suomea?

Suomen kieli ei ole päässyt unohtumaan, hostisäni isovanhemmat muuttivat aikoinaan tänne Suomesta, joten hän kovasti haluaa olla suomalainen (mm. rekisterikilvissa on teksti IM FINN). Hän toimii vapaaehtoisena kaikissa Suomen suurlähetystön tapahtumissa ja sitä kautta suomalaisten kanssa tulee juteltua muutamia kertoja kuussa. Kuitenkin tuo suomen puhuminen (ja kirjoittaminen) on tullut aika tönköksi.

Mitä kaipaat Suomesta?

Suomesta tulee kaivattua milloin mitäkin purkasta julkiseen liikenteeseen, mutta ajatus siitä että heinäkuusta eteenpäin kaikki tuo on taas arkipäivää ja äidin lähettämät paketit Fazerin sinistä ja Jenkkiä auttavat asiaa.

Mitä jäät kaipaamaan Amerikasta?

Amerikasta jään varmasti kaipaamaan Floridaa, New Yorkia ja koulun urheilujoukkuesysteemiä (lähes jokainen oppilas on jossain joukkueessa, ja monet kolmessa, syksy-, talvi- ja kevätkausi-jaon takia) ja kuinka näitä joukkueita ja omaa koulua kannustetaan loppuun asti.

 

Terveiset smashilaisille

Terveiset kaikille! Maailmalle lähteminen kannattaa, oppii arvostamaan Suomea ja kaikkia pieniä asioita mitä ennen ei ole tullut edes ajatelleeksi (kuten välitunteja koulussa).