Suomen Tennisliitto tiedottaa

27.4.2018

Lue ja opi!

 1. KANSALLISET KILPAILUT AJALLE 1.9.-31.12.2018

Ensi viikolla aloitan hyväksymään loppuvuoden kilpailuja hakemusten perusteella. Järjestelmä lähettää kilpailunjohtajalle automaattisesti hyväksynnän yhteydessä sähköpostilla kilpailun turnausavaimen. Täydennättehän kilpailukutsut tämän jälkeen. Muistakaa avata ilmoittautuminen. Mikäli haluatte kerätä kilpailumaksut Ässän kautta, muistakaa merkitä jokaisen luokan kohdalle kilpailumaksun suuruus ja maksutavaksi Paytrail.

 1. ARVOKILPAILUHAKU 2019-2020 JA HAKU KILPAILUSARJOJEN OSAKILPAILUILLE 2019

Kilpailutoimikunta on päättänyt, että arvokilpailujen järjestelyoikeudet vuosille 2019-2020 sekä eri kilpailusarjojen osakilpailujen järjestelyoikeudet vuodelle 2019 (Luokkamestaruus, 9v Miditour ja Tykkimäen yksilösarja) haetaan siten, että haku loppuu 22.6.2018. Kilpailut myönnetään 29.6.2018 mennessä. Kilpailujen ajankohdista ja hakemisesta lähetetään seuroille ohjeet ensi viikon aikana.
Muut kansalliset kilpailut ajalle 1.1.-31.8.2019 haetaan aiemman tavan mukaan 5.-15.10.2018.

 

 1. KILPAILUNJOHTAJIEN TAPAAMINEN JA JATKOKOULUTUS

Tervetuloa mukaan kilpailutoiminnan tapaamiseen, joka järjestetään Kaarinan Finnish Tourin yhteydessä pe 18.5.2018! Tapaaminen alkaa alustavasti klo 14 ja loppuu viimeistään klo 20.

Tapaamisen tarkoituksena on esitellä vuosien 2019-2020 arvokilpailukalenteri ajankohtineen, esitellä kilpailujen myöntämisperusteet, haarukoida kiinnostusta järjestää Finnish Tour osakilpailuja ko vuosille (mahdollisesti jo sopia niistä), esitellä uusia kilpailuformaatteja vuodelle 2019 (mm. Nuorten sarjatennis), käydä läpi U10-kilpailutoimintaa ja sen eri tasoja ja keskustella kuinka sitoutamme pelaajia kilpailutoimintaan paremmin mukaan.

Tapaamisen tarkka agenda ja aikataulu informoidaan vielä lähempänä ilmoittautuneille.

 

Tapaamisesta on lähetetty vuonna 2018 arvokilpailuja järjestäville tahoille kutsu. Myös muut ovat lämpimästi tervetulleita, erityisesti mikäli olette kiinnostuneita arvokilpailujen järjestämisestä tulevina kahtena vuotena. Ilmoittautumiset allekirjoittaneelle viimeistään 9.5.2018.

 

Keväälle 2018 on suunnitteilla kilpailunjohtajien jatkokoukutus Helsinkiin. Tästä laitetaan heti päivän ratkettua tietoa sivuille: http://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailunjohtajakoulutus/

 

 1. SEURASIIRROT

Seurasiirrot astuvat seuraavan kerran voimaan toukokuussa. Sekä varsinaiset edustusmuutokset että ulkokauden 2018 sarjatennisedustusmuutokset tulee siis tehdä 30.4.2019 mennessä. Huomaattehan, että sarjatennisedustusmuutokset ovat aina voimassa vain yhden kauden!

Muutos ilmoitetaan http://www.tennis.fi/kilpailut/seurasiirrot/ sivulla olevalla lomakkeella. Haetut siirrot julkaistaan Ässässä, pelaajatiedoissa toukokuun puolessa välissä. Huomaattehan, että sarjatennisedustusmuutokset ovat aina voimassa vain yhden kauden!

Tennisliitto tekee toukokuun alussa listan kaikista siirroista. Lista laitetaan www.tennis.fi sivuille esille. Seuroilla on tästä 10 päivää aikaa evätä siirto. Mikäli esteestä ei ilmoiteta liittoon 10 päivän aikana, hyväksytään liiton toimesta haetut siirrot. Siirrot astuvat siis voimaan toukokuun 2018 puolen välin tienoilla.

 1. TASOLUETTELO JA PISTELASKENTA

Rankingpistelaskenta päivittyy. Tavoitteena on tehdä laskennasta yksinkertaisempi, saada aikaan enemmän muutoksia tasoluettelossa ja kasvattaa hyvien voittojen merkitystä. Seuraavat muutokset näkyvät pistelaskennassa ja tasoluettelossa toukokuusta 2018 alkaen. Muutokset tehdään laskentaan takautuvasti.

 1. Pistelaskennassa otetaan jatkossa huomioon vain puolet pelaajan omasta tasosta.
 2. Mikäli pelaaja voittaa itseään tasoluettelossa selvästi alempana olevan pelaajan, muutetaan laskentaa siten, että pelaaja saa -4 tasoa omasta tasosta vastustajan kohdalta. Mikäli vastustaja on max kolme tasoa itseään alempana, määräytyy vastustajan taso oikean tason mukaan.
 3. Kierroskertoimia muutetaan seuraavasti:
  Finnish Tour -osakilpailut, junioreiden SM-kilpailut ja Suomessa pelattavat junioreiden ja aikuisten (ei seniorit) kansainväliset kilpailut:
  puolivälierän voitosta kerroin 1,05
  välierän voitosta kerroin 1,10
  finaalin voitosta 1,15

Kaikki muut kilpailut:
semifinaalin voitoista 1,05
finaalin voitosta 1,10

Alakaavioista (jatkosarjoista) ei kertoimia.

 

 1. Kun miehet ja naiset pelaavat vastakkain, saa voittanut osapuoli pisteet siten että vastustajan taso on -4 omasta tasosta.


Seuraavat tasoluettelot (2-peli ja 4-peli) pyritään julkaisemaan 10.5.2018.  Siinä on huomioitu tulokset 30.4.2018 asti, ja pisteet on muutettu takautuvasti vastaamaan uutta pistelaskentatapaa. Pistelaskennan muutoksesta johtuen tasoluettelon julkaisemiseen saattaa tulla pientä viivettä. Viikonloppu 11.-13.5. pelataan vanhan luettelon mukaisesti, ja viikonloppu 18.-20.5. uudella luettelolla. Yleisessä sarjatenniksessä pelaajajärjestys perustuu aina otteluhetkellä voimassa olevaan tasoluetteloon.

 1. YLEINEN SARJATENNIS ULKOKAUDELLA 2018

Ulkokauden sarjatenniksen pelikausi on 1.6.- 20.8.2018.

Kaikki muut kesällä 2017 sarjatennikseen osallistuneet joukkueet ovat automaattisesti mukana paitsi naisten ja miesten harrasteliigaan osallistuneet joukkueet. Harrasteliigaa pelataan kesällä 2018 uusilla nimillä eli naisten 3.divisioona ja miesten 5.divisioona.

HUOM!
Uudet joukkueet sekä entisen Harrasteliigan joukkueet voi ilmoittaa 30.4.2018 mennessä lomakkeella, joka löytyy seuraavilta sivuilta: http://www.tennis.fi/kilpailut/sarjatennis/  

Vetäytymiset tulee ilmoittaa 30.4.2018 mennessä sähköpostilla: kilpailut@tennis.fi

Sarjaohjelma on valmiina 16.5.2018. Ulkokauden nousukarsinnat pelataan viikonlopun 31.8.-2.9.2018 aikana.


Edustusmääräys ulkokaudella, SM-liigacup/1-divari (keskitetyt tapahtumat):
Ulkokausien sarjatenniksessä otetaan käyttöön sääntö, jossa SM-liigacupissa ja 1-divisioonassa joukkueeseen lukitaan seuran kaksi parasta pelaajaa (kuten sisäkauden Tennisliigassa). Mikäli näiden pelaajien ulkopuolelta joku pelaisi vain yhdessä sarjaottelussa SM-liigacupissa tai 1-divisioonassa, voi hän pelata tämän jälkeen myös seuran alemmassa sarjajoukkueessa, mikäli tasoraja sen sallii. Alemmalla tasolla alkukesästä pelanneesta joukkueesta voi nousta pelaamaan SM-liigacupiin tai keskitettyyn 1-divisioonaan. Mikäli pelaa siellä useammassa kuin yhdessä sarjaottelussa, ei voi enää palata aikaisempaan joukkueeseen.

Edustusmääräys yleiseen sarjatennikseen:

Pelaamisen lisäämiseksi on päätetty, että pelaaja voi pelata sekä alimman tason sarjajoukkueessa (entinen Harrasteliiga) sekä yhtä tasoa ylemmässä joukkueessa, mikäli pelaajan taso ei ylitä alimman divisioonatason tasorajaa. Sääntö on vastaava kuin Harrasteliigan aikaan. Toisin sanoen miesten 5-divisioonassa pelaava voi pelata myös 4-divisioonassa, mikäli on tasoluettelossa D- tai E-luokassa.  Naisten 3-divisioonassa pelaava voi pelata myös 2-divisioonassa, mikäli on tasoluettelossa D- tai E-luokassa.

 

Huomioittehan myös, että nousukarsinnoissa saavat pelata vain runkosarjassa kokonaisen ottelun pelanneet pelaajat. Liitosta voi hakea tähän poikkeuslupaa, mutta näiden pelaajien tulee olla tasoltaan alempana kuin runkosarjassa pelannut heikoin pelaaja. Tämä sääntö ei koske karsintoja ylimmälle sarjatasolle.

 1. PÄIVITETYT KILPAILUMÄÄRÄYKSET

Toukokuun puolessa välissä julkaistaan www.tennis.fi sivuilla päivitetyt kilpailumääräykset. Muutokset on merkitty niihin punaisella.

       
 1. 4-PELIN SIJOITTAMINEN JA OSALLISTUMISOIKEUS

Sijoittaminen:
Tournament planneriin on saatu ominaisuus jolla sijoittaminen 4-peleissä ja sekanelinpelissä pystytään suorittamaan automaattisesti sääntöjen mukaisesti eli kaikissa 4-peli- ja sekanelinpeliluokissa 4-pelin tasoluettelon mukaisesti (Huom! juniorit, aikuisten luokat ja seniorit). Tästä eteenpäin kilpailunjohtajien tulee sijoittaa kaikissa 4-peleissä ja sekanelinpeleissä parit 4-pelin tasoluettelon mukaan (ei 2-pelin tasoluettelon tai juniorirankingien mukaan). Jotta sijoittaminen onnistuu oikein, seuratkaa alla olevia ohjeita:

 1. Ladatkaa uusin Tournament planner ohjelmistopäivitys. Tämä onnistuu sivulta: https://www.tournamentsoftware.com/product/download.aspx?id=16&s=2 (versio: 2018.3)
 2. Kun olette ladanneet/lisänneet tiedoston kautta kilpailuunne kaikki pelaajat, muistakaa tehdä pelaajien hyväksyminen kohdasta: Turnaus – Pelaajan hyväksyminen
 3.  Sijoittakaa ja arpokaa ensin kilpailussanne kaikki 2-peliluokat. Mikäli kyseessä juniori- tai senioriluokka, tuodaan ohjelmistoon ranking. Mikäli kyseessä aikuisten luokka (A, B, C, D, E), tuodaan ohjelmistoon tasoluettelo.
 4. 2-pelien arvonnan jälkeen nollatkaa 4-peliluokista (kohta: ominaisuudet – sarjat) jokaisen luokan alta maksimi-ikäraja pois mikäli kyse junioriluokasta tai senioriluokasta (toisin sanoen ikärajoitin pois).
 5. Ladatkaa 4-pelien arvontaa varten tasoluettelo. HUOM! Kaikkien luokkien 4-pelit ja sekanelinpelit arvotaan 4-pelin tasoluettelon mukaan.
 6. Sijoittakaa ja arpokaa kuten muutkin luokat.

 

Osallistumisoikeus:
2-pelissä pelaaja saa osallistua siihen luokkaan johon voimassa olevan 2-pelin tasoluettelon puolesta kuuluu tai sitä ylempiin luokkiin (mikäli osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu kilpailukutsussa). 4-pelissä ja sekanelinpelissä pelaaja saa osallistua siihen luokkaan (tai ylempään) jossa hän on korkeammalla voimassa olevissa tasoluetteloissa (2-pelin tai 4-pelin tasoluetteloissa). Esimerkiksi pelaajan ollessa 2-pelissä C-luokassa ja 4-pelissä D-luokassa, saa hän osallistua 4-pelissä C-luokkaan tai korkeammalle, ei D-luokkaan. Mikäli 4-pelissä on rajoitettu osallistujamäärää pelaajien paremmuuden mukaan, otetaan 4-pelissä pelaajat mukaan 4-pelin tasoluettelon mukaisesti (pelaajien yhteenlasketut sijaluvut). 4-peliä koskeva sääntö on astunut voimaan 15.1.2018.
HUOM! Ohjelmisto ei vielä tällä hetkellä tarkista 4-pelien ja sekanelinpelin osallistumisoikeutta oikein. TARKISTAKAA NÄIDEN LUOKKIEN OSALTA TÄMÄ ASIA KILPAILUSSANNE ENNEN ARVONTAA!

 

 1. NUORTEN SARJATENNIS JA TYKKIMÄKI TEAM TOUR

Kilpailujärjestelmään on toivottu lisättäväksi nuorten sarjatennis. Lisäksi haasteena on nähty, että ns. väli-ikäluokille olisi riittävästi tarjolla otteluita. Kilpailutoimikunta päätti aloittaa pilottikokeiluna sisäkaudella 2018-2019 nuorten sarjatenniksen. Sarjatennis pelataan keskitettyinä neljänä viikonloppuna ikäluokissa 11, 13, 15 ja 20. Tavoitteena on, että kussakin ikäluokassa toteutetaan kahden tasoiset divisioonat. Alemmalle divisioonalle asetetaan pelaajille tasorajat. Tällä tavoitellaan mukaan myös ns. harrastepelaajia. Formaatti korvaa Junioreiden SM-liigacupin.
Sarjasta lisätietoa lähiaikoina.

Tykkimäki Team Tour jatkuu sisäkaudella 2018-2019. Konsepti toteutetaan vain Etelä-Suomessa. Kaakon joukkueet liitetään osaksi Etelä-Suomea. Myös Turun ja Tampereen joukkueita kysytään mukaan.

 1. HALLISARJAT

Oletko kiinnostunut siirtämään hallisarjanne seinältä tai ruutuvihkosta internetiin? Ole yhteydessä roope.kailaheimo@tennis.fi tai 050-374 5763. 10 ensimmäiselle hallisarjan Tennisässään siirtäneelle seuralle on luvassa hyvät palkinnot sekä hallisarjaan osallistuville pelaajille että järjestäjälle.

Seurat pyörittävät hallisarjat itse Tournament Plannerilla ja ne näkyvät kansallisten kilpailuiden sekä sarjatenniksen tapaan Tennisässässä. Sarjat ovat epävirallisia kilpailuja ja otteluista ei tule rankingpisteitä. Pelaajien tulee olla jonkin seuran jäseniä ja omata pelaajanumero (olla rekisteröityneitä Ässään). Lisenssi ei ole pakollinen. Tennisliitto on apuna hallisarjan siirtämisessä Tennisässään.

 1. SOTILASURHEILULIITON TENNISMESTARUUSKILPAILUT

Sotilasurheiluliiton 47. tennismestaruuskilpailut järjestetään 1.-5.8.2018 (Varusmiessarjat 1.-2.8., henkilökunnan sarjat 2.-5.8.) Suomen Urheiluopiston tenniskentillä Vierumäellä. Liitteenä kilpailukutsu.  Mikäli seurastanne on pelaajia suorittavassa varusmiespalvelusta, kannattaa heille vinkata tästä kisasta.