Ohjeita kilpailemisen aloittamiseksi tenniksessä

Timo Nieminen

Lapsille hyvä tapa aloittaa tutustuminen kilpatennikseen on osallistua esim. Smashin Timantti Tour kilpailuihin. Lisätietoja valmentajilta, Smashin toimistosta ja www.smashtennis.fi . Tennisliiton kilpailukalenteri löytyy sivuilta www.tennis.fi.

Jokainen Suomen Tennisliiton kilpailuihin osallistuva pelaaja tarvitsee itselleen K-jäsenyyden ja pelaajan tulee myös olla tennisseuran jäsen. K-jäsenyys lomakkeen voit hakea Tennisliiton sivulta www.tennis.fi.

ILMOITTAUTUMINEN

• Yleensä viimeistään viikkoa ennen kilpailun alkua puhelimitse, sähköpostilla tai nettilomakkeella. Muista pyytää aina kuittaus sähköpostin perille menosta järjestäjiltä.
  • Lohkokilpailuihin kannattaa ilmoittautua ajoissa, koska osanottajamääriä saatetaan rajoittaa.
  • Ilmoittautumispäivän ja puhelinnumeron www.tennis.fi.
  • Otteluaikasi saat tietää samasta numerosta mihin ilmoittauduit tai netistä.

KILPAILUPAIKALLA

• Ilmoita järjestäjälle, että olet saapunut paikalle ja tiedustele milloin mahdollisesti pelaat, jotta voit ajoittaa ALKUVERYTTELY ENNEN OTTELUA.
  • Kilpailumaksun maksaminen (selviää kilpailuilmoituksesta).
  • Järjestäjiltä saat pelipallot.
  • Tervehdi vastustajaasi ennen ottelua esim. kättelemällä.
  • Pallotteluaika 5 minuuttia.
  • Turnauksissa joissa ei käytetä tuomareita, pelaajat huolehtivat itse pelin käynnistämisestä
  • ja tuomitsemisesta.
  • Seuraavan pisteen pelaaminen on käynnistettävä 20 s. kuluessa edellisen pisteen
  • päättymisestä. Syöttäjä määrää pelirytmin.
  • Kunkin erän ensimmäisen pelin jälkeen suoritetaan puolten vaihto ilman taukoa.
  • Erien jälkeen tauko on 2 min ja muiden parittomien pelien jälkeen tauko on 1,5 min (peliä on jatkettava 90 s. kuluessa edellisen pelin viimeisen pisteen päättymisestä).
  • Turnauksessa pelaajilta odotetaan asiallista käyttäytymistä.
  • Kiroilu, mailan heittely, eleet yms. voi aiheuttaa varoituksen ja kilpailusta sulkemisen.
  • Pelaajat tuomitsee tilanteet omalla puolellaan kenttää. Mikäli pelaaja on epävarma siitä, osuiko pallo kenttään vai ei, on pallo tuomittava kenttään osuneeksi. Pisteen päätyttyä on selkeästi ilmoitettava osuiko pallo kenttään (huuto sisällä/ulkona sekä käsimerkki).
  • Väärin pelatun pallon (esim. syöttö väärältä puolelta kenttää tai katkaisupelissä väärältä kenttäpuolelta tehty syöttö) piste jää voimaan. Tilanne korjataan seuraavassa pisteessä siten, että syöttö tapahtuu oikeasta paikasta.
  • Syöttäjän tehtävänä on huolehtia pisteiden laskusta. Ennen jokaista syöttöä on kuuluvalla  äänellä ilmoitettava pelitilanne. Riitatilanteessa tulee palata pistetilanteeseen, josta molemmat pelaajat ovat samaa mieltä.
  • Ottelun loputtua pelin voittanut pelaaja ilmoittaa lopputuloksen.

MUUTA

• Cup-kilpailuissa hävinnyt tippuu pois kisasta heti hävityn ottelun jälkeen. Lohkokisoissa kaikille vähintään 2-4 ottelua.
  • Ottelun alkamisajat ovat tenniksessä noin aikoja, joten ottelusi saattaa olla myöhemmin kuin kaavioon merkitty peliaika.
  • Vanhemmat ja valmentajat eivät saa antaa pelaajille ohjeita tai puuttua tuomioihin.
  • Vanhemman tai valmentajan tulee puuttua juniorin asiattomaan käyttäytymiseen.
  • Jos pelaajat kaipaavat apua pistelaskussa tulee siitä sopia erikseen kilpailunjohtajan ja pelaajien kanssa.

VALMENTAJILTA JA TENNISLIITOSTA SAAT LISÄTIETOA KILPAILEMISEEN LIITTYVISTÄ ASIOISTA!!